Támogatják a rendőröket, de nem biztos, hogy ez jó nekik

Kerületünk lakója, Weeber Botond társaival Facebookos mozgalmat indított a határokon szolgáló rendőrök támogatására – adta hírül a Kőbánya.info. A Zsaruellátó nevű csoporthoz már több mint 17 ezren csatlakoztak, és a szám folyamatosan növekszik.

A kezdeményezés célja, hogy folyadékot, valamint könnyen, gyorsan fogyasztható ételeket, és alapvető higiéniai eszközöket gyűjtsenek határokon szolgálatot teljesítő rendőrök számára. Országszerte több ponton gyűjtik az adományokat – köztük Kőbányán is –, és már több szállítmány el is jutott a rendőrökhöz.

Korábban olyan híresztelés is megjelent, amely azt állítja, hogy a rendőrök nem jutnak megfelelő mennyiségű táplálékhoz, és sokszor akár kilenc óra is eltelik két étkezés között. A névtelenséget kérő tiszt azt is elmondta az Index.hu-nak, hogy azt fogyasztják, amit magukkal vittek a határra, és előfordul, hogy nem jutnak elég ételhez. Az ORFK kategorikusan cáfolta a kijelentést, de arra az Index.hu cikke is utal, hogy a rendőröket felkészületlenül vezényelték a határra, és pszichésen, valamint fizikailag is túlterheltek.

Más kérdés, hogy jogi szempontból a rendőrnek tilos bármit is elfogadnia civilektől szolgálatteljesítés közben. A rendőrség és a határőrség szolgálati szabályzatáról szóló 3/1995. (III. 1.) BM rendelet 110. §- a kimondja, hogy „a rendőr szolgálati magatartásával vagy tevékenységével kapcsolatban ajándékot, jutalmat, kedvezményt, vagy más előnyt jogosulatlanul nem fogadhat el”.

Az már csak a parancsnok vérmérsékletétől függ, hogy ügyet csinál-e abból, ha beosztottja elfogad egy szalámis zsemlét, ám ezzel megütheti a bokáját.