Időutazás Kőbányán

Sci-fi és fantasy napot tartottak a Kőbányai Könyvtárban szeptember 26.-án, ahol többek között Brandon Hackett, díjnyertes író is jelen volt. Az eseményre ellátogatók tesztelhették irodalmi tudásokat különböző kvízekkel, készíthettek cyberpunk ékszereket és robotfigurákat, valamint beszélgethettek az Agave Kiadó, a Gabo SFF és a Fumax Kiadó munkatársaival és szerzőivel is.

Az egész napos esőzés és borús idő sem szegte kedvét a helyi fantasy és science fiction rajongóknak, rengetegen látogattak el szombaton a Kőbányai Könyvtárba. A kellemes hangulatú, tágas létesítményben csak úgy tolongtak az emberek. Sokan a polcon lévő megannyi könyv közül szemezgettek, mások kihasználták az alkalmat, és ingyenesen beiratkoztak a könyvtárba. A bejárattól jobb oldalra, a második szintre vezető lépcső mellett alakították ki az ékszer és robotkészítő műhelyt a szervezők, ahol órákon keresztül szórakoztak kicsik és nagyok egyaránt. A második szinten, a lépcsővel szemközti teremben pedig az előadók várták a rajongókat, valamint egy hatalmas, nyomtatott könyvajánló Pomsár Pétertől, a szakma által elismert és népszerű Szubjektív Kultnapló nevű blog szerkesztőtől.

 

 

A fenti prezentáció a sci-fivel ismerkedni vágyóknak nyújt igen alapos és szellemes tájékoztatást, mely segítségével bárki megtalálhatja a számára ideális kategóriát. Aki a robotokért van oda, nyugodtan nyúlhat a klasszikusokhoz, mint Isaac Asimov Acélbarlangok-ja. Az úrcsaták kedvelőinek George Lucas Csillagok háborúja biztosan nem okoz csalódást, míg az egzotikus világok rajongói csodálhatják Joan Slonczewski óceánbolygóját és tutajokon élő lakosait (Ajtó az óceánba). Aki pedig csak jól szeretne szórakozni minden különösebb igény nélkül, annak Andy Weir A marsi című nagysikerű könyve, melyből Matt Damon főszereplésével film is készült (Mentőexpedíció címmel), biztos nem okoz csalódást.

Természetesen nem maradhattak el az előadások sem. Kleinheincz Csilla (fordító, író) és Moskát Anita (író) elkalauzolta az egybegyűlteket a fantasztikus irodalom világában , a Galaktikától (Magyarország legrégebbi és legismertebb sci-fi lapja) érkezett Juhász György a science fiction és fantasy mozis, illetve tévés feldolgozásairól tartott előadást. A hallgatók közben próbára tehették fantasy és sci-fi ismereteiket a különböző nehézségű kvízek segítségével. A kezdő szintű rendben is volt, hisz legalább 30 olvasás után megjegyzi az ember, melyik iskolai házba került Harry Potter, de a harcore fanoknak készült verzióba többedmagammal együtt bele sem kezdtem, pedig azt hittem, otthonosan mozgok a témában.

Rövid szünet után érkeztek az Agave Kiadó, a Gabo SFF és Fumax Kiadó munkatársai és szerkesztői, akik egy kerekasztal beszélgetés során meséltek a hallgatóknak a mindennapos munkájukról és a tőlük telhető legőszintébb módon igyekeztek válaszolni az egybegyűltek kérdéseire. Volt szó a naponta érkező, gyakran minősíthetetlen kéziratokról, a fordítási nehézségekről, a kalózkönyvek okozta problémákról, valamint egy-egy szakmai tippel és tanáccsal is ellátták az írni vágyókat. A leghasznosabb talán az volt, hogy nyugodtan eldughatják a polcunk mélyére az első, második, vagy akár a huszadik próbálkozásunkat is, hisz senki sem születik díjnyertes írónak, a gyenge kéziratok tömkelegével pedig könnyen feketelistára lehet kerülni.

 

 

A tartalmas és jó hangulatú beszélgetés után pedig következett az est fénypontja, Brandon Hackett, azaz Markovics Botond, kétszeres Zsoldos Péter-díjas író interaktív előadása „Mi lenne, ha megvalósulna az időutazás” címmel.  Mesélt az időparadoxonokról, melyeket világszerte ismert irodalmi és filmes alkotások révén mutatott be, valamint legújabb könyvéről, Az időutazás tegnapjáról is megtudtunk néhány kulisszatitkot. Az általa készített prezentáció humoros volt, színvonalas és interaktív, a laikusok számára is szórakoztató és könnyen megérhető. Ráadásul egy exkluzív interjút is sikerült megejteni, melyet hamarosan a blogon is közzé teszünk. Az előadássorozatról készült videofelvételeket pedig az ekultura.hu oldalon nézhetik meg az érdeklődők.