Művészet a hidakon

 

Művészi graffitik lepték el az Üllői úton a népligetnél a hídpilléreket. A festmények a hungarikumok témáját járják körül, így fokhagymák, paprikák és vidám unikumos üvegek díszítik a felüljáró lábait.

A festmények a Színes Város Budapest Fesztivál kereteiben készülhettek el. A Színes város nevű csoport önmagát az ország első tűzfal- és köztérszínesítő szervezetének nevezi, és céljuk, hogy a művészetet ne csak múzeumokba, hanem közterekre, falakra, utcákra is vigyék. Az alapgondolatot Vásárhelyi Győző – vagy, ahogy a világ ismeri Viktor Vasarely – 1983-ban megjelent Színes Város koncepciója adta. A pilléreket Chihiro Streetcat, G. Horváth Boglárka, Olivér Artúr és Fat Heat művei díszítik.

A street art-nak, mint művészeti ágnak nincs egyezményes magyar neve, utcaművészetként, vagy városi képzőművészetként lehetne fordítani. Sokan csak a graffitit sorolják ide, ám ez tévedés, hiszen street art lehet egy egyedi – nem kereskedelmi célú – poszter, mintázatok, installációk, vagy szobor-szerű alkotások is. Sokszor humorral, iróniával, esetenként durva szarkazmussal dolgoznak, és gyakran társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet. A művészeti stílus egyik legnépszerűbb alakja a brit Banksy, akinek kilétét a mai napig homály fedi, sőt, az sem biztos, hogy egy konkrét személyről van szó.